kagami biraki

Kagami Biraki 2016

Kagami Biraki ( 鏡開き)

Kagami Biraki betekent letterlijk: de spiegel openen en komt uit de Japanse cultuur. In Japan wordt de Nieuwjaarsreceptie beschouwd als één van de belangrijkste periodes van het jaar en de Kagami Biraki valt daarmee samen. Volgens traditie wordt dit gehouden op de tweede zondag van januari  en wordt meestal gevierd met het aanbieden van een Mochi, een geconcentreerde ronde rijstcake.

Aan het traditionele hapje en drankje wordt gedacht en er wordt sake (Japanse rijstwijn)  gedronken.  De bedoeling is dat iedereen iets te eten meeneemt. En als eer en waardering voor de sensei een fles sake (of wijn). Deze zal de sensei niet behouden maar verschenken tijdens de Kagami Biraki.

2016-01-10_1206_001

kagami biraki 2

kagami biraki

Shihan Jan Vermaas

Voor Budo Stiching Randori is het een terugkerend, traditioneel nieuwjaarsfeest is geworden, in een iets andere vorm dan boven omschreven.  In 2015 heeft Randori voor het eerst een Kagami Biraki georganiseerd op initiatief voor shihan Jan Vermaas.

Jan Vermaas is ons vorig jaar ontvallen en heeft helaas de tweede  Kagami Biraki niet kunnen meemaken. Bij de start van de Kagami Biraki  heeft de aftredend voorzitter van het bestuur van Stichting Randori, Erwin Koenen, nog even stil gestaan bij het de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en wat Jan Vermaas heeft betekend voor Stichting Randori en het budo.

Alle budo vrienden hebben met een diepe buiging eer betoont aan Jan Vermaas . Het was een bijzonder moment, ook voor zijn vrouw Josette Vermaas.

johan en josette
Josette Vermaas en Johan Lodder bij de Kagami Biraki

Jaarlijkse traditie bij Stichting Randori

Ter nagedachtenis aan Jan Vermaas wordt de Kagami Biraki  een jaarlijks terugkerend ritueel.

Kagami Biraki 2016

9 januari 2016 was de tweede keer dat Stiching Randoro de Kagami Biraki heeft georganiseerd.

2016-01-10_1208_001

Dit jaar hebben verschillende sensei’s de gelegenheid gekregen om de mat te gebruiken en om zijn of haar kennis en kunde te delen.

Dit jaar heeft sensei Marcel Dekker mooie dingen laten zien uit het judo en sensei Johan Lodder heeft les gegeven in kokorodo en aikido en de kracht van aandacht laten ervaren. Verder heeft sensei Simon van Driel zijn satori-do kunsten laten zien en gedeeld met alle aanwezigen. Tot slot is er ook nog een demonstratie geweest van verschillende vecht en verdedigingstechnieken met sensei Simó Alla.

2016-01-10_1157

Dit jaar was de jongste deelnemer  5 jaar en oudste 78 en dat laat zien dat budo voor iedereen geschikt is. Het was heel fijn om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Het mooie is dat ook de mensen langs de mat mee hebben gedaan met een aantal van de oefeningen.

2016-01-10_1159

Wij hopen elkaar in 2017 op de volgende editie van de Kagami Biraki weer te ontmoeten. Iedereen is welkom, lid of niet…sporter of niet.

Aantal foto’s van de Kagami Biraki bij Stichting Randori

 

Heb je vragen of wil je iets delen, laat dat gerust een berichtje achter.

aiki buiging