Kokorodo Aikido lessen 2018

Kokorodo Aikido

We zijn  weer met een nieuwe groep in de dojo in Oud Beijerland.  Je bent van harte welkom een gratis proefles bij te wonen. Iedere woensdag avond beginnen we om 19:30 aan de langeweg 5 E. Zie onze contact pagina voor meer informatie..

Je kunt ook bellen: 010-2909191 of stuur een e-mail naar info@aikicoaching.nl onder vermelding van: “Gratis proefles Aikido Oud Beijerland”

Kokorodo Aikido is een  zelfverdedigingskunst of levenskunst zonder agressie of geweld, maar met effectieve en soms spectaculaire technieken. Je leert op een relaxte manier omgaan met energie (ki), wat zorgt voor een evenwichtige en natuurlijke levenswijze. Daarnaast versterkt het de coördinatie van geest en lichaam. Het brengt ons in harmonie met onze omgeving, met andere mensen en met onszelf. Behalve met de blote hand wordt ook getraind met houten zwaard en stok.

Aikido heeft geen einde, alleen een begin en daarop groeit….

Aikido is een uit Japan afkomstige krijgskunst en bewegingsleer. Het doel van Aikido en de training in Ki (levensenergie) is zelfvertrouwen, bescherming en persoonlijke vrijheid te bewerkstelligen. Door de nadruk op harmonisatie en de afwezigheid van de nadruk op winnen en verliezen is aikido bijzonder geschikt om in het dagelijks leven toe te passen.

De fysieke methode is gebaseerd op openheid, ontvankelijkheid, afstemming, communicatie en assertief acteren en reageren zijn eenvoudig te vertalen naar ons dagelijks handelen.

Van fileleed tot arbeidsconflict, stress en burn-out kan Kokorodo Aikido een positieve rol spelen in elk leven.

Kagami Biraki

Kagami Biraki ( 鏡開き)

Kagami Biraki betekent letterlijk: de spiegel openen en komt uit de Japanse cultuur. In Japan wordt de Nieuwjaarsreceptie beschouwd als één van de belangrijkste periodes van het jaar en de Kagami Biraki valt daarmee samen. Volgens traditie wordt dit gehouden op de tweede zondag van januari  en wordt meestal gevierd met het aanbieden van een Mochi, een geconcentreerde ronde rijstcake.

Aan het traditionele hapje en drankje wordt gedacht en er wordt sake (Japanse rijstwijn)  gedronken.  De bedoeling is dat iedereen iets te eten meeneemt. En als eer en waardering voor de sensei een fles sake (of wijn). Deze zal de sensei niet behouden maar verschenken tijdens de Kagami Biraki.

2016-01-10_1206_001

kagami biraki 2

kagami biraki

Shihan Jan Vermaas

Voor Budo Stiching Randori is het een terugkerend, traditioneel nieuwjaarsfeest is geworden, in een iets andere vorm dan boven omschreven.  In 2015 heeft Randori voor het eerst een Kagami Biraki georganiseerd op initiatief voor shihan Jan Vermaas.

Jan Vermaas is ons vorig jaar ontvallen en heeft helaas de tweede  Kagami Biraki niet kunnen meemaken. Bij de start van de Kagami Biraki  heeft de aftredend voorzitter van het bestuur van Stichting Randori, Erwin Koenen, nog even stil gestaan bij het de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en wat Jan Vermaas heeft betekend voor Stichting Randori en het budo.

Alle budo vrienden hebben met een diepe buiging eer betoont aan Jan Vermaas . Het was een bijzonder moment, ook voor zijn vrouw Josette Vermaas.

johan en josette
Josette Vermaas en Johan Lodder bij de Kagami Biraki

Jaarlijkse traditie bij Stichting Randori

Ter nagedachtenis aan Jan Vermaas wordt de Kagami Biraki  een jaarlijks terugkerend ritueel.

Kagami Biraki 2016

9 januari 2016 was de tweede keer dat Stiching Randoro de Kagami Biraki heeft georganiseerd.

2016-01-10_1208_001

Dit jaar hebben verschillende sensei’s de gelegenheid gekregen om de mat te gebruiken en om zijn of haar kennis en kunde te delen.

Dit jaar heeft sensei Marcel Dekker mooie dingen laten zien uit het judo en sensei Johan Lodder heeft les gegeven in kokorodo en aikido en de kracht van aandacht laten ervaren. Verder heeft sensei Simon van Driel zijn satori-do kunsten laten zien en gedeeld met alle aanwezigen. Tot slot is er ook nog een demonstratie geweest van verschillende vecht en verdedigingstechnieken met sensei Simó Alla.

2016-01-10_1157

Dit jaar was de jongste deelnemer  5 jaar en oudste 78 en dat laat zien dat budo voor iedereen geschikt is. Het was heel fijn om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Het mooie is dat ook de mensen langs de mat mee hebben gedaan met een aantal van de oefeningen.

2016-01-10_1159

Wij hopen elkaar in 2017 op de volgende editie van de Kagami Biraki weer te ontmoeten. Iedereen is welkom, lid of niet…sporter of niet.

Aantal foto’s van de Kagami Biraki bij Stichting Randori

 

Heb je vragen of wil je iets delen, laat dat gerust een berichtje achter.

aiki buiging

Kokorodo Aikido Training

Kokorodo Aikido Training

Iedere woensdagavond is er een Kokorodo Aikido Training in Klaaswaal (15 minuten van Rotterdam). Wil jij een keer meedoen? Dat kan, kom gerust een keertje meedoen om te kijken of het wat voor je is.

Ki oefeningen en kokorodo

Deze keer ook een aantal ki test gedaan en leuk dat Josette Vermaas er ook weer bij was 🙂

Kun je opgetild worden?

Dat kan afhankelijk van wat jij bedenkt. Kom ervaren dan je niet opgetild kunt worden als je dat niet wilt. Hoe?  Bij jezelf kunnen blijven ondanks stress? Kom het zelf een keertje ervaren op één van onze ki trainingen of kom een keertje langs op woensdagavond.

Kijk ook op Facebook Kokorodo voor meer informatie.

kokorodo test optillen ja

kokorodo test optillen nee

 

 

 

Kokorodo Hoofdbedoeling

Waarom Kokorodo?

De hoofdbedoeling van Kokorodo is algeheel welzijn van de eigen persoon en in intermenselijke relaties. Het Kokorodo is moeilijk te begrijpen voor beginners. Met andere woorden: Kokorodo is een trainingsvorm om “menselijke perfectie en waardigheid” te verwerven.  Kokorodo is een manier om tot volledige geestelijke en lichamelijke beheersing te komen en het aanleren ervan vergt de beoefenaar heel wat doorzettingsvermogen.

logo_kokorodo_2Kokorodo is een samenvloeiing van het zachte en effectieve van Judo en de meesterlijke vorm van eenvoud, gratie, liefde,  grootsheid van Aikido en het gedachtegoed van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Meer weten? Een training cursus of workshop bijwonen?  Een inspirerende bedrijfsworkshop of teamuitje organiseren?
Neem dan Contact met ons op over de toepassingen van Kokorodo jouw dagelijkse leven of op de werkvloer.

Niet meer vechten tegen, maar werken aan!

Niet meer vechten tegen.., maar werken aan!

Veel gebruikt in Kokorodo bedrijfstrainingen. Het is belangrijk om onder elkaar bepaalde afspraken te maken om de communicatie te optimaliseren, onbegrip te voorkomen en vertrouwen te stimuleren of te herstellen.  Werk aan de juiste samenwerking!

Hier een aantal praktische tips die je kunt gebruiken om jouw communicatie te verbeteren en om meer voor elkaar te krijgen.

niet_meer_vechten_tegen_kokorodo

Wat spreken we af!

Geen………
• Aannames
• Ja maar, …..
• De ander in de rede vallen
• Komt door…..

Wat doen we!

• De juiste vragen stellen op het juiste moment
• Terug vragen
• Zacht zijn voor de relaties – Hard voor de inhoud
• Elkaar aanvullen

Wat is belangrijk!

• Haal energie uit alles wat je doet, in plaats dat je het erin
steekt
• Doe alles vanuit passie
• Denk in mogelijkheden

De sleutel tot grootse mogelijkheden is het hebben van dromen. De sleutel tot succes is ze waar te maken.

‘Als je blijft geloven wat je altijd geloofde, zul je blijven denken wat je altijd dacht en zul je blijven krijgen wat je altijd al kreeg.’

2015-07-27_1506

We slagen of falen niet door ‘omstandigheden’, maar door de keuzen die we maken.  De kwaliteit van die keuzen hangt volledig af van de kwaliteit van onze opties. Als een optie onzichtbaar is, kun je deze niet kiezen.

Wil je zelf een keer een Ki Training of  Communicatie workshop bijwonen en de kracht van aandacht ervaren? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie over één van onze privé of bedrijfstrainingen.

Hakama uitleg – Wat is een hakama en wie dragen dat?

Wat is een hakama en wie dragen dat?

De hakama (Japanse broekrok) is een traditioneel kledingstuk dat werd gedragen door de samurai (Japanse krijger) om de benen te beschermen tijdens het paardrijden. Oorspronkelijk was dit kledingstuk van leer, maar vanwege de schaarste van leer in het feodale Japan is dit vervangen door een zware stof. Na verloop van tijd is de broekrok een standaard kledingstuk van de samurai geworden, dat dagelijks gedragen werd. Bij een bezoek aan de keizer of shogun (militair leider van Japan) moest men verplicht een extra lange hakama dragen die om de benen van de bezoekende samurai werden gewikkeld. Op deze manier werd het bijna onmogelijk om zich staand te verplaatsen. Hier is het shikko (kniewandelen) uit ontstaan.

hakama
hakama

Er zitten zeven plooien in de hakama, die voor de zeven deugden van de samurai staan:

  •  Welwillendheid
  •  Beleefdheid
  •  Waardigheid
  •  Loyaliteit
  •  Rechtvaardigheid
  •  Moed
  •  Eer

Er wordt vaak beweerd dat de Japanse broelrok bedoeld is om de stand van de voeten te verbergen. Dit is echter niet correct. Als een samurai zijn hakama optrekt en vastzet in de taille betekent dit dat hij klaar is voor de strijd. Dit geeft hem ook meer bewegingsvrijheid.

Aikido is geen sport maar een krijgskunst, daarom dragen aikidoka’s een hakama. Voor de tweede wereldoorlog moest men tijdens de lessen van Morihei Ueshiba in vol tenue verschijnen, dus met hakama. Zonder dit kledingstuk staat men namelijk in zijn ondergoed.

Een hakama is, ook nu nog, een duur kledingstuk. Na de tweede wereldoorlog hadden de mensen in Japan weinig geld. Om te kunnen blijven trainen hebben de leerlingen van O-sensei toestemming gevraagd om tot aan de eerste Dan zonder hakama te mogen trainen. Hieruit is in het westen het idee ontstaan dat alleen personen met een Dan-graad een hakama mogen dragen.

Volgens het traditionele Aikido is het dus de bedoeling dat je in compleet tenue traint (met hakama). Wel is het zo dat iemand die net begint met Aikido niet perse een hakama aan hoeft te schaffen. Dit gezien het feit dat een hakama nog steeds duur is in aanschaf en iemand die net begint met aikido niet gelijk weet of hij/zij hier zijn/haar “hele leven” mee door wil gaan.

Buigen in Japan

Buigen in Japan

De Japanse buiging wordt gebruikt als begroeting, bij afscheid, een manier om spijt te betuigen, respect of verontschuldiging, maar ook een manier om gewoon ´hallo´ te zeggen.
– De mannen met de handen aan de naad van de broek,
– de vrouwen de handen gekruist voor het onderlichaam.

De Japanners buigen bijna steeds als zij iemand tegenkomen, ook al hebben zij die persoon die dag al meerdere keren eerder gezien. Soms buigen ze zelfs naar elkaar als ze op de fiets zitten.

Buigen_in_Japan
Buigen in Japan

Het soort buiging is afhankelijk van de mate van respect die moet worden getoond. Hoe dieper de buiging, des te groter het respect. Bij de staande buigingen wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen vijf soorten. Behalve de eerste moeten alle worden verricht vanuit de heupen, dat wil zeggen met rechte rug :

– de informele hoofdknik, 5º buiging, voor vrienden en personen lager in rang;
– een 15º buiging (´eshaku´) voor een iets formelere begroeting naar bekenden;
– een 30º buiging (´keirei´), respect voor onbekenden en hoger geplaatsten;
– een 45º buiging (´saikeirei´) om groot respect of spijt te buiten;
– een 90º buiging, of knielen met het voorhoofd op de grond.

De laatstgenoemde buiging vindt in het moderne Japan eigenlijk niet meer plaats, buiten ceremoniële godsdienstige bijeenkomsten.

 

De kracht van aandacht